Πέρασε και το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, αλλά η κοροϊδία απέναντι στο Αιολικό συνεχίζεται. Η ομάδα που έκανε όλη τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο να βιώσει πριν λίγους μήνες στιγμές περηφάνιας μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, κατακτώντας το πρωτάθλημα στη Γ’ Εθνική, αλλά και την πρωτιά στα Playoffs ανόδου προς τη Super League 2, παραμένει ακόμα σε κατάσταση αναμονής μέχρι να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι της.
Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, επί θητείας Λευτέρη Αυγενάκη, ο ΑΕΠΣ Αιολικός δικαιούται να χρηματοδοτηθεί για τις μετακινήσεις που πραγματοποίησε προκειμένου να συμμετέχει στη Γ’ Εθνική. Έχοντας συγκεντρώσει και καταθέσει εδώ και μήνες όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά για τα έξοδα μετακίνησης που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ουδεμία απάντηση μέχρι σήμερα λάβαμε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Και όπως είναι φυσιολογικό, ούτε ευρώ από τα σχεδόν 25.000 που δικαιούται ο σύλλογος. Χρήματα, τα οποία οι φορείς αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλαμβάνουν στον προϋπολογισμό τους, αλλά ως φαίνεται παραμένουν ακόμα μέχρι και σήμερα, άγνωστο γιατί, στα δικά τους ταμεία και όχι σε αυτά των ερασιτεχνικών σωματείων.
Κύριε Περιφερειάρχη, θα μας ενημερώσετε υπεύθυνα για το πότε θα εκταμιευτεί το συγκεκριμένο ποσό ή θα χρειαστεί να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών, μέχρι να εισπράξει ο Αιολικός όσα δικαιούται και προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία;
Αν και δεν θα έπρεπε, αναγκαζόμαστε επίσης να τοποθετηθούμε δημόσια για ένα ακόμα ζήτημα, που αφορά τους χώρους γραφείων εντός της Αίθουσας Τύπου του Σταδίου Μυτιλήνης, οι οποίοι βάσει του σχεδιασμού χρήσης προβλέπεται να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τη γηπεδούχο ομάδα για τις ανάγκες της. Αναγνωρίζουμε, ότι η άνοδος του Αιολικού στη Super League 2 δημιουργεί νέα δεδομένα στη δημοτική αρχή, ωστόσο είναι απορίας άξιο -εφόσον οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν εγκαίρως, έχοντας υπογράψει πολύ πρόσφατα τη σχετική αναβάθμιση της κατηγορίας του σταδίου- για ποιο λόγο μπαίνουν εμπόδια ως προς την παραχώρηση των δύο αυτών γραφείων στον Αιολικό (το ένα μάλιστα επικοινωνεί με εσωτερική πόρτα απευθείας με τα αποδυτήρια και έχει προβλεπόμενη χρήση ως γραφείο προπονητή).
Κύριε Δήμαρχε, είναι φυσιολογικό στα δύο αυτά γραφεία εντός της Αίθουσας Τύπου του Σταδίου Μυτιλήνης, να στεγάζονται σχολικές επιτροπές ή όποιες άλλες υπηρεσίες έχετε αποφασίσει να τοποθετήσετε εκεί; Δεν αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή ότι λόγω της επαγγελματικής φύσης του πρωταθλήματος της Super League 2, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένες τόσο απέναντι στη διοργανώτρια αρχή όσο και προς όλους τους εμπλεκόμενους με τη διεξαγωγή ενός επαγγελματικού αγώνα; Δεν αναγνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο πως ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει χωροταξικά στη ζώνη αποδυτηρίων, όπου η πρόσβαση είναι απολύτως περιορισμένη σε διαπιστευμένους από τη διοργανώτρια αρχή;
Έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να δίνουμε αγώνες μέσα στο γήπεδο. Αλλά πιστέψτε μας, οι «αγώνες» που καλούμαστε να δώσουμε εκτός γηπέδου είναι πιο κουραστικοί. Ειδικά, όταν πρέπει να επιχειρηματολογούμε για τα αυτονόητα.
Αναμένουμε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την άμεση καταβολή των χρημάτων που δικαιούται ο Ερασιτέχνης Αιολικός για τις μετακινήσεις των αποστολών του στους αγώνες Γ’ Εθνικής.
Αναμένουμε επίσης από τον Δήμο Μυτιλήνης την άρση της απόφασης για την παραχώρηση των δύο γραφείων εντός της Αίθουσας Τύπου του Σταδίου Μυτιλήνης στις σχολικές επιτροπές, τηρώντας κατά γράμμα τον σχεδιασμό χρήσης που προβλέπεται από την αναβάθμιση κατηγορίας του «Ταρλά», όπως άλλωστε συνέβαινε και πριν λίγα χρόνια στη Super League.
Ο Αιολικός, μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, επιστρέφει στην άλλοτε Β’ Εθνική. Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου, ώστε όλα να λειτουργούν επαγγελματικά, να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες, να προετοιμάσουμε το ρόστερ και παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί σε όλα τα επίπεδα. Είναι αδιανόητο, να πρέπει να ξεπερνάμε καθημερινά νέα εμπόδια, που ορθώνονται μπροστά μας ακόμα και ως προς την ορθή χρήση της φυσικής μας έδρας ή για χρήματα που δεν τα ζητάμε χαριστικά, αλλά πρόκειται για έξοδα πληρωμένα στο ακέραιο, εδώ και μήνες, τα οποία δικαιούμαστε να εισπράξουμε βάσει νόμου. Αλήθεια, πόση στεναχώρια έχει προκαλέσει αυτός ο Αιολικός και οι επιτυχίες του, ώστε να μην εφαρμόζονται ούτε οι νόμοι προς όφελός του;
Μήπως να γίνει και ένας έλεγχος για το ποια σωματεία έχουν αιτηθεί τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις σε Περιφέρεια Β. Αιγαίου και Δήμο Μυτιλήνης, ώστε να μάθουμε επιτέλους εάν και ποια τις έχουν ήδη εισπράξει;
Η θέση μας διαχρονικά είναι πως για να πάει η Λέσβος μπροστά απαιτείται σύμπνοια, συνεργασία και κυρίως όραμα. Από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. Ο Αιολικός, στα 48 χρόνια λειτουργίας του, λειτουργεί πολυεπίπεδα προς αυτή την κατεύθυνση. Είχαμε τη χαρά πριν λίγο καιρό να ζήσουμε ένδοξες στιγμές, τις οποίες οραματιστήκαμε πριν 4 χρόνια, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του συλλόγου. Μας στενοχωρεί το γεγονός, πως πορευτήκαμε και πορευόμαστε ολομόναχοι όλο αυτό το διάστημα. Ας επικρατήσει επιτέλους και αυτοδιοικητικά η φωνή της λογικής. Ο Αιολικός δεν είναι εχθρός για να τον πολεμούν ορισμένοι, αλλά σήμα κατατεθέν του νησιού. Και όλοι μας, ανεξαρτήτως θέσης ή αξιώματος, είμαστε πολύ μικροί μπροστά στο δικό του μέγεθος.
Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε.
Δημήτρης Αντωνάκας
Πρόεδρος ΑΕΠΣ Αιολικός
και Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΠΑΕ Αιολικός