Μεγάλος Χορηγός

Olivepress

Χορηγοί TOP

  • SUZUKI PSOMAS
  • Bluestarlogo Square Newcolor

Ατομικη βελτίωση στα τμηματα υποδομων (Γραφει ο Κοουτς Γ. Βελτσιστας)

 

ΝΙΚΕΣ vs ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Γιώργος Βέλτσιστας

Θα ήθελα να μοιραστώ λοιπόν μια σκέψη μου μαζί σας. Στις μικρές ηλικίες τι μας νοιάζει περισσότερο η νίκη ή η βελτιώση και η διασκέδαση των παιδιών? Ξεκινώντας έτσι λοιπόν, θέλω να γράψω για αυτό το χάλι που βλέπουμε από πολλές ομάδες παίζοντας σαραντάλεπτες ζωνάρες και βαφτίζοντας όλο αυτό κλειστό man to man ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο με σκοπό μόνο και μόνο τι νίκη.Προφανως θέλουμε να κερδίζουμε όλοι μας, προπονητές και αθλητές, αλλά να κάνουμε τα πάντα για μια νίκη όταν τα παιδιά είναι 12,13,14 ή 15ετών? Μια ηλικία δηλαδή που πρέπει να μάθουν, να κάνουν λάθη και να βελτιωθούν αθλητικά και προσωπικά. Έχω συνεργαστεί με πολλές παίκτριες σε γυναικείο ή νεάνιδες και δεν ξέρουν πολλά από τα βασικά του αθλήματος γιατί ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε να τους τα δείξει!Δυστυχώς είναι ένα ζήτημα που πολλές φορές το συζητάμε μεταξύ μας οι προπονητές, το αναλύουμε αλλά ποτέ δεν βρίσκεται λύση, και εδώ ίσως θα πρέπει οι κανόνες να γίνουν πιο αυστηροί απο τις Ενώσεις ή ακόμα και την ομοσπονδία.

Φτάνοντας λοιπόν αρκετές φορές σε παιχνίδια παγκορασίδων ή κορασίδων βλέπω αυτή την εικόνα και προσπαθώ να εξηγήσω στις αθλήτριες μου που μου λένε γιατί δεν κανουμε το ίδιο. Τί είναι σωστό και τί πρέπει να κάνουμε? Ζώνη, press παντού και υπερβολική τακτική για μια νίκη παραπάνω? Ενώ τα παιδιά είναι σε αριστερό διάδρομο με δεξιά ντρίμπλα? Τελευταίο παράδειγμα. Πριν δύο χρόνια σε παιχνίδι μίνι μας έπαιζαν με τριπλό pick n roll για να βάλουν καλάθι. Πραγματικά σοκαρίστηκα.Πιστευω ότι αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι η ατομική βελτίωση με την εκμάθηση των βασικών και η χαρά των παιδιών πάνω στο παιχνίδι και όχι να γίνεται αυτοσκοπός η νίκη.

Υ. Γ. Τέλος να συγχαρώ των coach Γιώργο Γκούμα για την δουλειά του στην Μυτιλήνη. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος και φίλος! Καλή συνέχεια coach και πάντα επιτυχίες σε σένα και στον Αιολικό!

Γιώργος Βελτσιστας,

προπονητής καλαθοσφαιρισης στον Εύνικο (πρώην ΔΑΣΑΛ) στα τμήματα γυναικείου-νεανίδων-κορασιδων και παγκορασιδων.

Ετικέτες: Ακαδημία Μπάσκετ